UEFA kararını verdi !

UEFA kararını verdi !

UEFA’nın, mahkeme sonuçlanana kadar yaptırım uygulamayacağı öğrenildi.

Beşiktaş’ın kupayı iade etmesi ve yönetici Serdal Adalı’nın istifasının ardından şike soruşturmasının kulübü değil, şahısları bağladığı görüşünü taşıyan UEFA’nın, Trabzonlu bir yöneticinin de tutuklanmaması nedeniyle mahkeme sonuçlanana kadar yaptırım uygulamayacağı öğrenildi.

Türk futbolunu derinden sarsan şike ve teşvik soruşturmasıyla ilgili savcılık iddianamesinin mahkemeye sunulmasından sonra dosyada adı geçen Trabzonspor ve Beşiktaş kulüpleriyle ilgili mahkeme karar verinceye kadar UEFA’nın herhangi bir yaptırım uygulamayacağı öğrenildi. İddianamede adı geçen 8 kulüp arasında yer alan ve Şampiyonlar Ligi ile Avrupa Ligi mücadeleleri devam eden iki kulübün şu anki durumlarında herhangi bir değişiklik olmadığı, UEFA’nın Avrupa müsabakaları öncesi aldığı taahhütlerin geçerliliğini koruduğu bildirildi.

Beşiktaş’ın Ziraat Türkiye Kupası’nı iade etmesi ve soruşturmada adı geçen yönetici Serdal Adalı’nın istifasının şike soruşturmasının kulübü değil, kulüp bilgisi dışındaki şahısları bağladığı görüşünü taşıyan UEFA’nın bu aşamada müdahalesinin söz konusu olmadığı kaydedildi. Trabzonspor’u doğrudan Şampiyonlar Ligi’ne alarak Futbol Federasyonu’na da sürpiz yapan UEFA’nın yöneticilerinden herhangi birinin cezaevinde bulunmamasını da göz önüne alarak “şimdilik” kaydıyla bordo-mavili kulübü de “kara listenin” dışında tuttuğu vurgulandı. İddianamenin mahkemede kabul edilmesinin ardından gizlilik kararı kalkarsa, kimin ne ile suçlandığına dair bilgilerin net bir şekilde ortaya konmasıyla birlikte UEFA’nın tekrar devreye girebileceği, ancak genel görüşün mahkemenin sonuçlanmasını beklemek olduğu belirtildi. Bu süreçte iki takım da maçlarına devam edebilecek.

Tehlike kapıda

Federasyona yakın kaynaklar Trabzonspor ve Beşiktaş’ın şike ve teşvik olaylarıyla doğrudan ilişkisinin yargı tarafından kesinleşmesi halinde her iki kulübe de 3 ila 5 yıl arası Avrupa kupalarından men cezası verilebileceğine dikkat çekti.

Bilindiği gibi Trabzonspor 7 Aralık çarşamba günü Lille deplasmanından bir puan çıkarması halinde en azından Avrupa Ligi’nde yoluna devam etme, Beşiktaş ise 14 Aralık çarşamba günü İstanbul’da Stoke City’den puan aldığı takdirde bir üst tura geçme hakkını elde edecekler. UEFA yakın gelecekte Trabzonspor ve Beşiktaş kulüplerine herhangi bir ceza verdiği takdirde, Fenerbahçe ile birlikte Türk kulüpleri uluslararası arenada tarihte ilk defa ve en büyük cezalardan birine çarptırılmış olacaklar.

Gözler Gümüşdağ’da!

Geçen ay soruşturmayı yöneten özel yetkili savcılık tarafından “şüpheli” sıfatıyla ifadesi alınan Futbol Federasyonu Başkan Vekili ve İstanbul Büyükşehir Belediyespor eski başkanı Göksel Gümüşdağ’ın durumu ise belirsizliğini koruyor.

Savcılık tarafından tedbir konması istemiyle emniyete bildirilen isimler arasında yer alan Gümüşdağ’ın “Ben temizim, vicdanım rahat” şeklinde konuşmasına karşın, Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar’ın durumdan rahatsızlık duyduğu öğrenildi.

Gümüşdağ’ı kendi isteği ile en azından mahkeme sürecinde görevinden ayrılması gerektiğini düşünen Aydınlar’ın en azından birkaç gün daha bekleyeceği ileri sürüldü. Gümüşdağ’ın ayrılmaması durumunda diğer kulüp başkanı ve yöneticilerine uygulanan yaptırımların başkan vekili için de devreye sokulacağı, ancak bu karar verilmeden önce Göksel Gümüşdağ’ın istifasını vereceği iddia edildi. (Milliyet)